acupunctuur

ACUPUNCTUUR

Acupunctuur is een oude Chinese behandelingsmethode, maar nog steeds up to date om mensen van hun pijn te verlossen, ziekten te genezen en gezonder te maken. De acupuncturist gebruikt hiervoor fijne dunne naaldjes die in het lichaam geprikt worden in de acupunctuurpunten. Dit zijn speciale plaatsen op het lichaam, die op de meridianen liggen. Pijn situeert zich altijd in een of meerdere meridianen. Door het aanprikken van de acupunctuurpunten wordt de energiestroom in de meridianen hersteld en verdwijnt de pijn. Bovendien zijn de meridianen met de organen verbonden waardoor de acupuncturist de mogelijkheid heeft de organen gezonder te maken, de immuniteit te verhogen, en geest en lichaam te harmoniseren.

Betekenis van acupunctuur

Acupunctuur komt van het Latijnse woord acus (scherp) en puncturen (doorboren)”. De betekenis van acupunctuur volgens het woordenboek is : ‘oude Chinese, pijnstillende techniek’ of ‘het genezen van ziekten en het gevoelloos maken door middel van het inbrengen van naalden in de huid’.

Het lichaam bestaat uit een netwerk van meridianen waarop de acupunctuurpunten liggen. Door het aanprikken van deze punten is het mogelijk de energie (Qi) die zich bevindt in deze meridianen, te beïnvloeden en te harmoniseren.

Acupunctuurpunten worden wel eens omschreven als energiekolken. Er is vaak geprobeerd de acupunctuurpunten te begrijpen vanuit het Westers medisch denken. Tot voor enkele jaren geleden is dit niet gelukt. Maar de jongste jaren is er veel informatie verschenen over de precieze biologische aard van deze punten. Er is ook meer en meer inzicht gekomen in de specifieke biologische werking van de punten, bijvoorbeeld op het niveau van de hersenen.