menopauze en acupunctuur

Menopauze en acupunctuur

De menopauze en perimenopauze zijn natuurlijke stadia in de voortplantingscyclus van de vrouw. De menopauze treedt in wanneer de menstruatie definitief uitblijft. Voorafgaand spreekt men van de perimenopauze, waarin de menstruatie onregelmatiger wordt als gevolg van afname van de oestrogeenproduktie door de eileiders. De hormonale veranderingen in uw lichaam kunnen aanleiding geven tot klachten als opvliegers en excessief nachtzweten. Meer dan 80% van de vrouwen kampt met deze symptomen.
Overgangsklachten kunnen echter heel divers zijn. Niet alleen opvliegers maar bv ook slapeloosheid, vermoeidheid, hartkloppingen, vaginale droogte, hoofdpijn, angsten, depressieve stemming, gewrichtsklachten en gewichtstoename. Vaak herkennen vrouwen deze klachten niet meteen als overgangsklachten, vooral als ze daarbij geen of weinig last hebben van de bekende opvliegers.

Indicaties

Acupunctuur kan de aanvang van de menopauze niet vertragen of stoppen. Uit diverse wetenschappelijke studies zijn wel aanwijzingen dat acupunctuur ingezet kan worden bij een aantal symptomen, gerelateerd aan de menopauze:


° acupunctuur kan de frequentie en graad van opvliegers verminderen.


° acupunctuur kan de gevolgen van vertraagde stofwisseling verhelpen. In combinatie met een aangepast voedingspatroon kan acupunctuur gewichtstoename onder controle houden.


° acupunctuur kan leiden tot een betere hormonale balans en het libido verhogen.


° acupunctuur kan symptomen van angst en depressie, welke een relatie blijkt te hebben met de menopauze, verlichten. De afname van de oestrogeenspiegel is immers gerelateerd aan een afname van serotonine, een neurotransmitter die een rol speelt in stemming en emotieregulatie. Dit betekent voor vrouwen in de perimenopauze een verhoogd risico op mentale klachten.