kindertuina/shonishin

KINDER TUINA

kindertuina is in China een zeer populaire methode om kindjes van 0 tot 6 jaar te behandelen.

Bij kinderen zijn energetische verstoringen anders dan bij oudere kinderen en volwassenen en vooral het gevolg van verteringsproblemen en lage weerstand.


Baby’s worden geboren met een totaal “open” energetisch systeem waarbij de meridianen en het qi verloop nog volop in ontwikkeling zijn. Vandaar dat zij ook gemakkelijk ‘open’ staan voor nefaste invloeden die kunnen worden veroorzaakt door externe weersomstandigheden of door interne niet passende voedingsmiddelen. Zowel externe pathologische factoren als interne digestieve problemen kunnen snel de evenwichtige balans verstoren.

Soms zijn baby’s en kinderen sterk ontvankelijk voor andere omgevingsinvloeden zoals uitgeputte energie en emoties van de ouders. Vandaar dat het vaak belangrijk is om ook de ouders te behandelen.

Deze therapie is eenvoudig aan te leren en uit te voeren. Zowel baby’s als kleine kinderen ervaren de massagehandelingen als zeer aangenaam. Bovendien zijn de meeste handgrepen voor de ouders gemakkelijk aan te leren als thuisbehandeling en worden zij nauw betrokken in de effectiviteit van de therapie.

Hoe jonger het kind, hoe sneller het resultaat.

SHONISHIN

Anders dan in de Chinese Acupunctuur is er binnen de Japanse Acupunctuur  250 jaar geleden een acupunctuurvorm ontwikkeld die gebruikt wordt om kinderen te behandelen. Deze vorm van acupunctuur wordt Shonishin genoemd.

Bij een Shonishin behandeling wordt er bij de jongere kinderen gebruik gemaakt van non-invasieve voorwerpen, waarmee er over de huid van het kind wordt gerold en geschraapt. De kinderen vinden dit over het algemeen erg prettig.  Als de kinderen ouder worden kan men  beginnen met het gebruik van hele dunne naalden, intradermals, moxa en cupping.  Kinderen tot en met de leeftijd van 10 kunnen met Shonishin worden behandeld. 

BELANGRIJKE INDICATIES

  • Spijsverteringsproblemen zoals braken-diarree-constipatie-buikkrampen
  • Terugkerende verkoudheden of oorontstekingen
  • Nachtelijk huilen
  • Bedwateren
  • Eczeem
  • Onrustig gedrag


De indicaties hebben veelal betrekking op chronische klachten. Deze vorm van behandeling is niet bedoeld voor acuut of ernstig zieke kinderen.